Сутерен

След много студената зима най-накрая към края на март 2012 времето позволи да продължим със строежа. Имаме нов член на бригадата – Бисер, Пепи отпадна поради постоянните пътувания. Това ни натовари бюджета с пари за още един човек. Пазарлъкът не мина съвсем гладко. Започна се на 1-ви април пак на шега с кофраж и арматура за стените. Между другото, бетонът който изляхме края на м.ноеври с добавка против измръзване си беше поизмръзнал зимата и се ронеше горния слой. Архитектът каза, че не е проблем. Той изпълнява функциите и на технически ръководител когато имаме питания или проблеми. Малко измени конструкцията около прозорците на сутерена и се наложи да се допоръчат около 260 кг. желязо.  Да се върна на кофража. Платна и греди бяхме взели още есента от един мой приятел, който живее в чужбина и строи къща близо до нас и е на фаза покрив. Понеже той реши да замрази неговия строеж  за неопределено време, ни разреши да ползваме неговите платна и греди, като ни каза че след това може да му потрябват каквото е останало здраво от платната. Работата вървеше сравнително добре, но на мен все ми се струваше че се помотват. Нямаха краен срок за тази фаза на строежа, надявах се да разберат че колкото по-бързо действат, толкова по-скоро ще си получат парите. Такава беше уговорката – да се плаща само при свършена работа. Строежът беше разделен на етапи, като за всеки етап се правеше пазарлък за парите. Етапите са като тук в сайта – фундамент, сутерен, първи етаж и покрив. Не сме разбивали дейностите отделно – за зидария, арматура, кофраж и т.н.

На 24.04 докараха 15,5 кубика бетон – 1730лв. с транспорт, помпа и вибратор. Вече имахме стените на сутерена.

Следващото, което трябваше да се направи, беше да се зидат стените на сутерена и тука малко като че ли сгреших, че не бях купил тухлите по-отрано. Навсякъде вдигаха цените, но успях да договоря 3600 бр. тухли четворки произведени в с.Мирково на цена 0.52лв. с транспорта / около 60 км./ Платихме 120 лева за разтоварване на тухлите, пристигна и варта /2 кубика-168 лв + 45 лв.транспорт +25 лв. цимент/ и  зидането започна. Започна, ама започнаха и празниците. Не стига, че през април беше Великден, ами на първи май майстор Гошо имаше рожден ден, после на шести май – имен ден и така една седмица се ходеше на обекта от дъжд на вятър. С Пепи използвахме почивните дни да изчистим и подредим строителната площадка. Празниците отминаха и тъкмо набрахме скорост започнаха дъждовете. Работеше се само когато позволяваше времето.

Зидарията беше готова и почнаха кофража и долна и горна армировка за плочата на кота нула. Желязото за плочата го поръчах на 12.05 – 1210кг. + транспорт /30лв/ = 1542 лева. След това се наложи да се поръча още около 60кг. желязо поради малки промени в стълбищата. Във фирмата за желязото бяха много бързи и точни – въпреки че работят по най-големия обект в София, никога не ни забавиха поръчка или да пропуснат нещо. Много свестни хора.

     Настъпи заветния ден – 30.05.2012. Бетон 15.5 кубика + помпа + вибратор = 1366 лв. и плочата е готова !!! За съжаление предвидения купон не се състоя поради здравословни проблеми от моя страна и забрана за употреба на алкохол :-), но това е поправимо.


        «Фундамент                                                                                                                                 Първи етаж»

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s